Het Chinees Nieuwjaar zal zoals vanouds weer groots worden gevierd in het centrum van Den Haag. De gehele dag is er feest in het stadhuis en in Chinatown. Alle festiviteiten zijn de hele dag gratis te bezoeken.

Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd plaats aan het eind van januari of in het begin van februari, dit als gevolg van het verschil tussen de westerse en de Chinese kalender.

Geschiedenis

Volgens de overlevering, die al vele eeuwen oud is, luidt de viering het begin van iets nieuws in waarin geluk en voorspoed de hoofdrol spelen. Kwade geesten worden verdreven en al het goede komt weer terug. Om het nieuwe jaar vol goedheid te verwelkomen wordt vuurwerk afgestoken, zoals honderduizend klappers en schitterend siervuurwerk. De Chinese leeuwen- en drakendans speelt hier ook een belangrijke rol in. De draak staat bekend als symbool voor hogere afkomst en macht, de leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed. Vandaar dat het Chinees Nieuwjaar altijd feestelijk wordt ingeluid met een kleurrijke draken- en leeuwendansparade, gepaard met veel siervuurwerk en natuurlijk een heerlijk Chinees feestmaal voor familie, vrienden en belangrijke relaties.

Jaar van de Haan

Op 28 januari 2017 begint het Chinese Nieuwjaar, het jaar van de Haan. Als vanouds wordt het Chinese Nieuwjaar ook in Den Haag uitbundig gevierd. Er is dan de hele dag feest in en om het stadhuis van Den Haag en in Den Haag Chinatown.

Jubileumviering 2017

Het is de 15e keer dat deze viering in Den Haag wordt gehouden en bovendien viert een van de
organisatoren, de Vereniging Nederland China (VNC), haar veertigjarig jubileum. Daarom wordt er flink uitgepakt en is de viering deze keer grootser van opzet dan ooit. Naast de gebruikelijk ingrediënten zoals drakendansen, een lampionnenoptocht door Chinatown en optredens van speciaal uit China overgevlogen artiesten zullen dit jaar ook lichtgevende Chinese beelden het Spuiplein en het Atrium sieren. Bovendien zullen er in het internationale perscentrum Nieuwspoort lezingen worden gehouden door onder meer Ruben Terlou, bekend van de VPRO-serie ,,Langs de oevers van de Yangtze”. Extra is ook een Chinese modeshow en demonstraties van de bewegingsleer Qigong. Qigong is een van oorsprong Chinese bewegingsleer gericht op het bevorderen van gezondheid en het geestelijk welzijn. De dag zal worden afgesloten met een speciaal Chinees vuurwerk op het Spuiplein.

Programma stadhuis Den Haag

De feestelijkheden beginnen om 11:30 uur met vuurwerk op het Spuiplein. Daarna is de officiële openingsceremonie in het stadhuis. De ambassadeur van China, de heer Chen Xu, en wethouder Karsten Klein van de Gemeente Den Haag brengen volgens oude tradities de leeuwen tot leven door hun ogen rood te verven. Daarbij zullen vele hoge gasten uit binnen- en buitenland aanwezig zijn, zoals ambassadeurs en andere leden van het Corps Diplomatique, burgemeesters en wethouders uit omliggende gemeenten, parlementsleden en vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties die een relatie met China hebben. Op het grote podium in het Atrium van het stadhuis begint na de opening een gevarieerd spektakel van voorstellingen door Chinese en Nederlandse artiesten. De hele dag is er een Chinese culturele markt.
11:00 Chinese markt in het Atrium
11:30 Drakendans en vuurwerk op het Spuiplein
12:00 Openingsceremonie en speeches in het Atrium
13:00 Optreden van artiesten uit China en Nederland in het Atrium
16:30 Einde van het programma

Programma Chinatown Den Haag

In Chinatown beginnen de feestelijkheden om 13:00 uur op de Gedempte Burgwal. Ook hier wordt het Chinese Nieuwjaar met een traditionele nieuwjaarsceremonie geopend. Daarna zullen optochten met veel leeuwen, draken, trommels en knalvuurwerk van start gaan. Die zullen de hele middag door Chinatown trekken. Op het Rabbijn Maarsenplein en het parkeerterrein achter de Bijenkorf is er vanf 11:00 een grote Chinees Nieuwjaarsmarkt. In het JoHo-center aan de Paviljoensgracht worden presentaties gegeven over de Chinese cultuur en reizen in China.
11:00 Chinese New Year’s Market rond Rabijn Maarsenplein
12:45 Openingsceremonie het tot leven wekken van de leeuwen op de Gedempte Burgwal
13:30 Optocht draken- en leeuwendans met vuurwerk

Alle festiviteiten rond Chinees Nieuwjaar in Den Haag zijn de gehele dag gratis te bezoeken. Meer info op: https://denhaag.com/